ALLERGİYA NƏDİR?
Allergiya, insanın hər hansı bir allergen maddəyə həddindən artıq bədən reaksiyası adlanır. Allergiyaya meylli insanlara "atopik" deyilir. Atopiya bir xəstəlik deyil, bədənin müəyyən şeylərə həddindən artıq reaksiyasıdır və irsi ola bilər. Daha çox açıq dərili insanlarda və dənizə yaxın və ya rütubətli mühitlərdə yaşayan insanlarda rast gəlinir.
ALLERGİYANIN ƏLAMƏTLƏRİ HANSILARDIR?
İnsan orqanizmi üçün normal olaraq zərərsiz olan bəzi maddələr allergik insanlarda atopik adlanan müxtəlif reaksiyalara səbəb olur. Allergik reaksiya nəticəsində insan bədəninin bütün və ya bir hissəsində, xüsusən də üzdə qızartı, şişkinlik, tənəffüs çətinliyi, asqırma, burun axması, gözlərdə sulanma, ishal, ürəkbulanma və qusma kimi əlamətlər yaşayır.
Allergiyadan təsirlənən bölgələr hər kəs üçün fərqli ola bilər. Allergendən və allergenin daxil olduğu yerdən asılı olaraq müxtəlif nahiyələr allergiyadan təsirlənə bilər.
Məsələn, tozcuqlar burun vasitəsilə tənəffüs olunduqda çox vaxt burun, göz, sinus və boğazda allergik simptomlara səbəb olur. Qida allergiyası tez-tez mədə və ya bağırsaq problemlərinə səbəb olur və kovanlara səbəb ola bilər. Allergik reaksiyalar bədənin bir neçə hissəsini də əhatə edə bilər.
Allergiyadan ən çox təsirlənən bölgələri aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
Burun, gözlər, sinuslar və boğaz: Allergenlər tənəffüs edildikdə, histamin ifrazı burnun daha çox selik əmələ gəlməsinə, şişməsinə və iltihabına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, şiddətli asqırma və burun qaşınması da baş verə bilər. Bundan əlavə, gözlər sulanır, qızarır və boğaz ağrısı ola bilər.
Ağciyərlər: Astma tənəffüs yollarının ətraf mühit faktorlarına qarşı yüksək həssaslığıdır. Tənəffüs yollarında şişlik və tənəffüs yollarını əhatə edən selikli qişa adlanan membran var. Bu şişlik bəzən hava axınının qarşısını alır, tənəffüs çətinliyinə səbəb olur. Ancaq astma yalnız allergiyadan qaynaqlanmır, bir çox hallarda allergiya mühüm rol oynayır.
Mədə və bağırsaqlar: Bir çox mədə pozğunluğuna qida dözümsüzlüyü səbəb ola bilər. Ancaq bəzi qidaların allergiyaya səbəb olduğu elmi araşdırmalar var. Allergiyaya səbəb ola biləcək qidalara fıstıq, dəniz məhsulları, süd məhsulları və yumurta daxildir. Bəzən körpələrdə inək südünə qarşı allergiya ola bilər ki, bu da ekzema, astma, kolik və mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Bəzi insanlar laktozanı (süd şəkərini) həzm edə bilmirlər. Bu laktoza dözümsüzlüyü də mədə narahatlığına səbəb olur, lakin bunu allergiya ilə də qarışdırmaq olmaz.
Dəri: Egzema və ürtiker ümumi dəri problemləridir. Kovanlar həşərat dişləməsi kimi görünən və hiss edən ağ qaşınma qabarcıqlarıdır. Qidalar ekzemanın bəzi hallarında amil ola bilər.
Allergik xəstəliklər inkişaf etmiş ölkələrdə daha çox rast gəlinir. Məlumdur ki, stress, gərgin iş mühiti, havanın çirklənməsinin artması, qidalara əlavə edilən əlavələr allergiya hallarının artmasına səbəb olur.
ALLERGIYANIN SƏBƏBƏLƏRİ NƏDİR?
Allergiyanın səbəblərini aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
Ot və ağac polenləri
Ev heyvanlarının dərisi və ya tükü
Müxtəlif qidalar (süd, yumurta, soya, dəniz məhsulları, meyvə və qoz-fındıq)
Ev və toz gənələri
Arı sancması
Bəzi dərmanlar və s.
ALLERGİYA DAHA ÇOX NƏ ZAMAN OLUR?
Yaz ayları mövsümi allergiyanın ən çox yayıldığı dövrdür. Bu dövrdə ağac tozcuqları, otlar, çiçəklər və çay tozcuqları küləyin təsiri ilə tez-tez yer dəyişdirdiyi üçün xüsusilə mövsümi allergiyası olan insanlar üçün ən çətin dövrdür. Yazda bitki polenləri havaya çox qarışır. Polen hava ilə qarışdığı üçün bu dövrdə xüsusilə gözlərdə və tənəffüs sistemində allergiya müşahidə edilir.
Onlar yerləşdikləri yerdən və mövsümdən asılı olaraq çox dəyişirlər. Ağaclar yazın əvvəlindən ortalarına qədər allergiyanın artmasına səbəb olur. Bu problem ən çox yaz qızdırması, bəzən də astma kimi özünü göstərir. Xüsusilə yaz aylarında çiçək tozcuqlarının yaratdığı allergiyadan qorunmaq lazımdır.
ALLERGİYA TESTİ NƏDİR?
Allergiya ilə əlaqədar atılacaq ən mühüm addım, əsl allergiyanı allergiya kimi simptomlara səbəb olan şərtlərdən (dözümsüzlük, qida zəhərlənməsi, dərman yan təsirləri) ayırd etməkdir. Buna görə də, ətraflı şəxsi və ailə klinik tarixi dəqiq və etibarlı allergiya diaqnozu üçün ən vacib addımdır. Xəstənin hansı allergenlə və nə qədər müddət ərzində məruz qaldığını, maddənin allergik potensialını bilmək və müvafiq spesifik testi seçmək çox vacibdir. Bəzən allergiya faringitlə qarışdırıla bilər. Bəzi xəstəlikləri allergiyadan ayırmaq üçün allergiya testi aparmaq lazımdır. Allergiya testləri tarixlə yanaşı mühüm dəstəkləyici diaqnostika vasitəsi kimi istifadə edilməlidir. Uni klinikada müasir allergiya testləri tətbiq edilir və məqsədyönlü müalicə aparılır. Həm etibarlı, həm də dəqiq nəticələr verən allergiya testləri sayəsində müalicələr qısa müddətdə başlaya bilir.